Monday, June 27, 2011

tension !

 aku tensyen ! keje bnyk . sume org na buat aku tensyen . tu laa ni laaa . penat aku cmni . rase nak nangiss jee . org yg selalu aku cite masalah pon , hilg ntah mane ntah ! lagi aku tensyen . heh kau ! aku rindu kau lahhh . mane kaauu ? msg aku pon ta balas en . tolonglahh . kau da jnji da dga prob aku . tpie bile tibe masenye . kau tade pulakkk . ape niiee . hah . dah laaa . aku nak nangis . assalamualaikum . :'(((


yang betol2 tensyen ,

nor atiqah zawani norazman

Friday, June 17, 2011

how great being a woman :)

WARNING !
post ni panjang ~  :PP

assalamualaikum warahmatullahi wabaraktuh semua !~
sehat ? hehe . ta sehat pon , buat2 sehat la ea ! boleh pulakk =='  okeyy , baikk .. harini na cite pasal pe ? cebagi suggestion sikit . hemmmm ? ~  ouh ! haaa ,  saye repost notes je ea ? tade idea ni !~  terime kasih sbb paham :')

mempersembahkan , indahnye menjadi wanita :)     cehhhh ~ 

Kaum feminis adalah mereka yang mengkampanyekan kebebasan wanita dan kesetaraan mutlak antara pria dan wanita. Mereka bilang susah jadi wanita, apalagi ditilik dari syariat Islam. Anda tidak percaya lihat saja peraturan dibawah ini :

1. Wanita auratnya lebih susah dijaga (lebih banyak) dibanding lelaki.
2. Wanita perlu meminta izin dari suaminya apabila mau keluar rumah tetapi tidak sebaliknya.
3. Wanita saksinya (apabila menjadi saksi) kurang berbanding lelaki.
4. Wanita menerima warisan lebih sedikit daripada lelaki.
5. Wanita perlu menghadapi kesusahan mengandung dan melahirkan anak.
6. Wanita wajib taat kepada suaminya, sementara suami tak perlu taat pada isterinya.
7. Talak terletak di tangan suami dan bukan isteri.
8. Wanita kurang dalam beribadat karena adanya masalah haid dan nifas yang tak ada pada lelaki.

Itu sebabnya mereka tidak henti-hentinya berpromosi untuk "MEMERDEKAKAN WANITA" dari jeratan Agama & Kekangan Moral Etika. Pernahkah kita lihat sebaliknya (kenyataannya) ?

1. Benda yang mahal harganya akan dijaga, dibelai serta disimpan ditempat yang teraman dan terbaik. Sudah pasti intan permata tidak akan dibiar terserak bukan? Itulah bandingannya dengan seorang wanita, ia perlu dijaga dari sambaran nafsu mata keranjang para lelaki dan jamahan tangan usil para hidung belang. Hijab dan pakaian yang tertutup menjaga mereka dari itu semua.

2. Wanita perlu taat kepada suami, tetapi tahukah lelaki wajib taat kepada ibunya 3 kali lebih utama daripada kepada bapaknya ?. Demikianlah Islam mengatur pembagian tanggung jawab antar manusia, Istri perlu berbakti pada suami, dan suami perlu berbakti pada ibunya. Suatu keseimbangan yang proporsional bukan ?

3. Wanita menerima warisan lebih sedikit daripada lelaki, tetapi tahukah harta itu menjadi milik pribadinya dan tidak perlu diserahkan kepada suaminya, sementara apabila lelaki menerima warisan, ia perlu/wajib juga menggunakan hartanya untuk isteri dan anak-anak.

4. Wanita perlu bersusah payah mengandung dan melahirkan anak, tetapi tahukah bahwa setiap saat dia didoakan oleh segala makhluk, malaikat dan seluruh makhluk ALLAH di muka bumi ini, dan tahukah jika ia mati karena melahirkan adalah syahid dan surga menantinya.

5. Di akhirat kelak, seorang lelaki akan dimintakan pertanggungjawabannya terhadap 4 wanita, yaitu : Isterinya , ibunya, anak perempuannya dan saudara perempuannya. Artinya, bagi seorang wanita tanggung jawab terhadapnya ditanggung oleh 4 orang lelaki, yaitu : suaminya, ayahnya, anak lelakinya dan saudara lelakinya.

6. Seorang wanita boleh memasuki pintu syurga melalui pintu surga yang mana saja yang disukainya, cukup dengan 4 syarat saja, tidak kurang tidak lebih yaitu :sembahyang lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, taat kepada suaminya dan menjaga kehormatannya.

7. Seorang lelaki wajib berjihad fisabilillah, sementara bagi wanita jika taat akan suaminya, serta menunaikan tanggungjawabnya kepada ALLAH, maka ia akan turut menerima pahala setara seperti pahala orang pergi berjihad fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata.

Masya ALLAH ! Demikian sayangnya ALLAH pada wanita, hanya saja kita yang sering berprasangka buruk pada-Nya. Lihatlah bagaimana Dia memperlakukan wanita dengan begitu spesial.

Dia menghiasinya dengan kecantikan dan keindahan,
Dia membekalinya dengan kehalusan dan kelembutan,
Dia memeliharanya dari gangguan dan kekerasan,
Dia memerintahkan kaum lelaki (ayah, suami, anak dan saudaranya) untuk melindungi dan menjaganya dengan sepenuh hati dan bila perlu mempertaruhkan nyawa untuknya,
Dia memuliakannya dengan panggilan Ibu bagi anak-anaknya,
Dia memberinya keutamaan sebagai sarana penciptaan makhluknya (dengan mengandung dan melahirkan),
Dia memudahkannya dalam beribadah dan meraih syurga,
Dia memerintahkan para pria untuk menikahinya dan memberinya mahar sebagai bukti kesejatian cintanya, dia amanahi pula para pria untuk memenuhi nafkah dan kebutuhannya.

Dia gerakkan hati setiap lelaki untuk menjaga dan melindunginya dari segala mara bahaya, menghiburnya di kala sedih dan menggembirakannya di saat lara.

Saudariku,,,
Adakah Kasih Sayang yang lebih besar daripada itu, ataukah
Adakah Rasa Cinta yang lebih dalam daripada itu,
Dialah Allah Rabbmu, Tuhan Seru Sekalian Alam.

credit to , fesbuk :P 

Saturday, June 11, 2011

positive thinking

hello semua !
assalamualaikum :))
aku just na say kat kau . lek ea . positive thinking ea ! jangan tensen2 . aku paham ape kau rase . tu mmg tugas org dewase , tegur yg sepatotnye . kau jgn mara2 ea . chill ea ! mereka ingin yg terbaik . ikut ckp mereka ea . jgn bantah2 . ta baekk :)  aku just na say good luck kat kau ! buat leklok nnti . iknow kau boleh . cehh . hehe . tu je lah . again aku cakap . think positive ! haa , mengikut kajian , org yg selalu positive thinking nii , umonye panjang .. insyaAllah ..  daripade org yg selalu negative thinking . so , goodluck again ^^   bubye ! assalamualaikum ..





awak , kenape awak macam marah saye jee ?
saye ade buat salah ye ? maafkan saye tau .
sayesayangawak :)))

Wednesday, June 8, 2011

moodiaa ~

helloo heyaaa , hey ~

saye baru balek dari cameron highland ^^  okey , ade tragedi . tamau igtlahh ! sedihhh . trauumaaaa ~~ 

mood saye sekarang ----->
 over happy ^^
 traumaaa  \O/

   cool  ~~

  bosannnn =='

   tatau na kate ape dah :))


okey , itu sahaja . update pon sebab .. mood saye sekarang ygke4 . heheh ..   bubyee ! assalamualaikum :DD

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
당신을 사랑 해요!
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Thursday, June 2, 2011

title ? no no

explode !


assalamualaikum semue :))
cmne cuti ? okeyh ? bagus laa . tak okeyh ? hemm , same la ~  hehe . bosan ouhh dok umahh jeee . ibu ayah busy ~~ keje kann .  sorang pulak tuh kat rumah , kakak ngn abg oversea . hemmm .. bosanbosan . seb baek ade laptop yang comel ni . hehe . comel kee =='  ade mr teddy yg temankan . hehehe . gedik la kau wanie ~

hemm , ape yang dibuat di rumah ? heh , makan , tido , ngadap laptop , ckp2 ngn teddy tade keje . hahaha . BOSAN =='  heihh ..   KKS satu pon tak buat lagi , pelajar cemerlang begitu lahh :P   ouh ouh , saye sudah mule dipengaruhi oleh kawan saye ! ohhh tidakkk :PP  haha . apesal kau ni wanie ? korea korea :PP  okeyy , saye tade laa fanatik . cume minat je kot  cite ni haa . hehe . best weyhhh . tacaye , gi la tgk ~  pasti terpikat. cehh . haha .  saye yang ta minat korea ni pon bole suke .. ishish ~

huhhh , update ni pon sebab ade org tu suro update , org tade idea na update pasal ape dye suro update jugak . haihhh . awakk awakk :P  okey , saye tahu awak tengah senyum tu . dah dah , jangan senyum . nnti org igt awak ta sihat ! :P

okey la . nak g makan  patot la kau tembam wanie ~  haha . makan jee keje . ishish . bubye semuee ~  assalamualaikum .
당신을 사랑 해요! :P